Erik Hamrén

En av våra främsta förbundskaptener och fotbollstränare i Sverige är ingen mindre än Erik Hamrén. Allt började med att han föddes den 27 juni år 1957 i Ljusdal, en liten by i de norra delarna av Sverige. Däremot är han inte uppvuxen i Ljusdal, utan han spenderade sina första år i ett hus utanför Ockelbo. Hans pappa arbetade inom järnvägen. Efter ett antal år i Ockelbo flyttade familjen tillbaka till Ljusdal just pågrund av pappans arbete. Där började Erik att spela som mittfältare i fotbollslaget Ljusdals IF. Vid sidan om höll han även på med Bandy i samma klubb, som han sedan bytte till Stockvik i Sundsvall. Dock fick han en skada som gjorde att han var tvungen att sluta med bandy och fotboll. Det var då hans tränarkarriär satte fart och det var tydligen det som han var ämnad för att bli. Erik började med att vara tränare i IFK Sundsvall men det var inget heltidsjobb utan endast en fritidssyssla vid sidan om arbetet. På den tiden arbetade han som underofficer, även kallat sergeant. Eriks första merit som tränare var 1983 då han vann SM-guld med 18-åriga pojkjuniorerna i IFK Sundsvall, och det var här som hans tränarkarriär tog ett riktigt fäste. Efter det SM-guldet började hans studera på GIH i Stockholm, som står för gymnastik- och idrottshögskolan. Efter det började Hamrén träna fotbollsklubbar runt om i Stockholmsområdet. Hans största tränarroll var först 1995 då han blev assisterande tränare till Hasse Backe i AIK herrlag. Snabbt därefter blev han huvudtränare för samma lag under två år och under dessa två år vann laget två cuptitlar. Dock avskedades han efter dessa två år, 1997, då han ersattes av Stuart Baxter.

 

Förbundskapten

Erik Hamréns popularitet satte igång när han var tränare för Örgryte IS, då många av lagets supportrar gillade honom. Det Hamrén gjorde som definitivt var värt att hylla var att han lyckades hålla kvar laget i allsvenskan hösten år 1998. Året efter, det vill säga 1999, ledde han samma lag till en fjärdeplats i allsvenskan. Kommande säsongerna år 2002 och 2003 fick han även fina topplaceringar med sitt lag, men efteråt valde Hamrén att gå vidare till att börja träna danska Aalborg BK. Sammanlagt har Erik Hamrén vunnit svenska cupen endast tre gånger, vilket är rätt lite för att ändå vara en såpass stor tränare som han är. De första två tillfällena var med AIK 1996 och 1997, sedan med Örgryte IS år 2000. I Danmark blev Erik också historisk då han lyckades ta ett brons med danska Aalborg BK år 2007 samt guld året efter. Han var den första tränaren som lyckats ta medalj med laget två år i rad. Därefter bytte han för att träna den norska storklubben Rosenborg. Anledningen till varför han bytte klubbar så mycket var inte för att han inte var omtyckt eller för att han inte gillade laget, det var snarare tvärt om. Däremot var Erik mån om att samla ihop erfarenhet då han alltid har velat bli förbundskapten. Detta uppnådde han den 4 november 2009 då han tog över efter Lars Lagerbäck som svenska herrlandslagets förbundskapten. Tanken var egentligen att Hamrén skulle vara andrahandsvalet som förbundskapten då Sven-Göran Eriksson var tänkt förstahandsval. Dock tackade Sven-Göran Eriksson nej till den rollen, så det var tack vare lite tur som Erik Hamrén fick den platsen. Dock utnyttjade han den väl. När han fick rollen som förbundskapten för svenska herrlandslaget så var han fortfarande tränare för Rosenborg. Under ett tag såg det ut som att förhandlingarna hade havererat totalt, men efter en tapper tid av båda lagen så lyckades de nå en överenskommelse och efter det var Erik Hamrén officiellt Sveriges nya förbundskapten. Överenskommelsen var att Hamrén skulle ha fortsatt träna Rosenborg samtidigt som han tränade landslaget fram till 31 augusti 2010. Dock tog det sig bara till maj 2010 innan Hamrén och Rosenborg bestämde att från och med 1 juni 2010 skulle träna svenska landslaget på heltid då Hamrén inte kunde göra båda jobben helhjärtat då tiden inte räckte till. Hans första seger med det svenska landslaget kom den 20 januari 2010 som var mot Oman under januariturnén. När domaren blåste för matchens slut stod det 1-0. Erik Hamrén var Sveriges förbundskapen från 2009 till 2016. Två år efter att han lämnade svenska landslaget, det vill säga 2018, så blev han ny förbundskapten för Islands herrlandslag i fotboll.

 

Under sin tid som förbundskapten för svenska herrlandslaget så har han varit med på ett flertal reklamer, som i princip alla kända spelare eller tränare är. Ett utmärkande samarbete var med bettingsajten Bet365 där han har medverkat ett flertal tillfällen, som han även har fått kritik för. Betting inom fotbollen är extremt stor och är också en bidragande orsak till varför fotbollen är så stor som den är, men vissa anser att det är opassande att medverkande spelare och tränare är med i reklamer, eftersom betting och liknande spel som casinon kan medföra spelmissbruk vilket de arbetar med att få bort.

This article was written by freddie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *