Det är ett tufft yrke att vara tränare. Att vara landslagstränare, allsvensk tränare, assisterande tränare eller tränare för juniorlaget är att utmana sig själv, både på ett personligt och kunskapsmässigt plan. En bra tränare är en del av teamet och teamet blir en del av tränarens filosofi. Vissa tränare lyckas, andra lyckas inte alls och här på vår hemsida läsa mer om tränare som enligt oss hamnar högt på listan över Sveriges bästa fotbollstränare genom tiderna. Vi kommer att titta närmare på flera karaktärer, men glömmer säkert någon på vägen. Hur som helst kan du förhoppningsvis lära dig något nytt. 

Är landslagstränare Sveriges bästa tränare? 

Pia Sundhage, Erik Hamrén och Janne Andersson är några av de senaste tränarna i landslagsdressen och de är alla hyllade mer eller mindre unisont av spelare, ledare och media. Den stora frågan är dock: vad är det som gör dem så bra? Kan Erik Hamrén räknas som en av de bättre, trots att hans resultat som landslagstränare inte var det bästa vi hade förväntat oss? Får Pia Sundhage någonsin chansen att träna ett allsvenskt herrlag eller till och med herrlandslaget? På denna hemsida kommer vi att filosofera om olika teorier samt om hur tränarnas personliga filosofier skiljer sig åt. 

Bra tränare kan tjäna pengar 

Självklart kan en bra tränare tjäna pengar på sina framgångar med laget han eller hon tränar och det finns några svenska tränare som sticker ut i den kategorin. Vår mest kända utomlandstränare är Sven Göran Eriksson. Med landslagsuppdrag för England och lilla Elfenbenskusten och klubblag både i Sverige, England, Italien och Portugal med hela 17 ligatitlar kan vi nog alla konstatera att Sven Göran “Svennis” Eriksson med sin vapendragare Tord Grip är en av Sveriges bästa tränare. Räkna med att vi kommer att fördjupa oss i filosofin bakom hans spel och upplägg. Hur klarade han egentligen av den engelska pressen? 

Lågmäld men med stora framgångar 

Lars Lagerbäck är nog typsinnet av vad vi ser som en svensk tränare. Något tyst mot media, sansad i sina kommentarer, gärna klädd i avslappnad träningsoverall. Plötsligt med enträget arbete har han nått framgångar som inte många kan drömma om. Vad är egentligen det svenska sättet, den svenska filosofin i lagarbetet och hur gör man med storstjärnor som Zlatan Ibrahimovic i ett lagbygge som detta? Vi har tittat på många möjliga scenarier och funderat på hur Lars Lagerbäck kunde ta Island, denna pyttelilla nation, så långt i fotbolls-EM i Frankrike. Vi ser fram emot att bjuda med dig i våra reflektioner och funderingar kring det svenska tränarsättet. 

Vi svarar på frågorna 

Kanske några av Sveriges bästa tränare finns där du finns? I din klubb och i din närhet. Det är här det börjar i många fall. Engagerade duktiga barn- och ungdomstränare som utbildar sig och väljer eller får förmånen att göra sin passion till sitt yrke, fotbollstränare. Kan en assisterande tränare bli huvudtränare? Hur många har lyckats med det? Och hur många klubbar har tagit tränare ur de egna leden, utbildat och satsat på när det blir spel i de högre divisionerna? Vi kommer att titta på statistik från ett tjugotal år tillbaka och se vart de allsvenska tränarna kommer ifrån och hur det gick för dem. 

Sammanfattning 

För att hamna på listan över Sveriges bästa fotbollstränare kan det vara både självklara framgångar med mått i medaljer och prestation som avgör, men även som en av de tränare det pratas om i klubbarna runt om i landet. Hur skall vi resonera här? tänkte vi på redaktionen. Jo, genom att bjuda in er som läser till att själva tycka till och ge oss tips på fler duktiga tränare som skall nämnas i de olika kategorierna. Tanken är att sidan skall hållas uppdaterad och aktuell och självklart även intressant. Så välkomna in och ta del av våra tankar och idéer kring tränarstatusen i Sverige. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *