Under sin fotbollskarriär har Hasse Backe tränat flera klubbar och även landslag men idag återfinns han som sportkommentator på Cmore och TV4. Han påbörjade sin karriär som fotbollsspelare och spelade i flertalet klubbar där ibland AIK vilket är ett av Sveriges mest kända lag. Det gick tyvärr inte så bra för honom som spelare så han satsade istället på tränarkarriären. Den inledde han 1980 i ett litet lag som heter BRO IK vilka kommer från Uppsala. Där gjorde han bra ifrån sig vilket ledde till att han till slut blev anställd av Djurgårdens IF där han utvecklade sin tränarkarriär. 

  • Har tränat flera europeiska klubbar 
  • Fick sparken från finländska landslaget 

Tränarkarriären tar fart 

Hasse Backe var tränare för många olika klubbar ute i Europa och har även lyckats vinna en hel titlar. Att han var en bättre tränare än spelare är inget han skäms för då han utnyttjade de erfarenheter han fick i sin spelarkarriär. Den bästa perioden som tränare hade Backe i den danska ligan när han var med att leda FC Köpenhamn och Ålborg till flera titlar. Han vann sammanlagt 4 titlar i den danska ligan vilket är mycket imponerande av en tränare. Efter att ha tagit titeln med danska Ålborg fortsatte hans resa till Österrike där SV Salzburg värvade honom. 

Han spenderade en säsong i Österrike där det tyvärr inte blev någon framgång. Efter Österrike och SV Salzburg blev det en comeback i den danska ligan med storklubben från huvudstaden nämligen FC Köpenhamn. Denna gången blev det en mycket lyckad återvändo för Hasse, för under 4 säsonger i klubben tog han 3 titlar med Köpenhamns klubben. Denna bedrift är det få som har lyckats med och tack vare detta blev han hyllad av både fotbollsspelare och andra tränare. Detta är definitivt en av hans största bedrifter om vi ser på tränarkarriären som helhet. Givetvis älskas han fortfarande av fansen i Köpenhamn. 

Åren med Sven- Göran Eriksson 

Sven Göran Eriksson är en av Europas mest kända tränare genom tiderna då han 1982 ledde IFK Göteborg till en Uefa Cup-seger mot Hamburg på bortaplan. När Backe fick ett erbjudande om att leda Manchester City tillsammans med Svennis var det något han inte kunde tacka nej till. Manchester City hade då fått en ny ägare från Thailand och denne anställde Eriksson och Backe för att leda laget till de stora titlarna. De både två herrarna gjorde det som många hade ansett vara omöjligt. De ledde Manchester City till sin bästa säsong på flera år men trots detta fick de inte fortsätta i klubben 

Samarbetet fortsatte mellan Backe och Eriksson i Notts County, vilka då huserade i division 3. Säsongen de tränade laget var mycket turbulent men de båda redde ut stormen och slutade först i tabellen vilket säkrade klubbens avancemang till division 2. Tyvärr slutade Hasse Backes resa i Notts County efter endast en säsong då det hänt mycket saker kring klubben under säsongen. Trots ett turbulent år bakom sig blev Backe assisterande tränare för det mexikanska landslaget. Han höll denna position samtidigt som han var assisterande tränare för Notts county vilket så klart innebar mycket jobb för honom under säsongen. 

Senaste åren 

De senaste åren har Hasse Backe skapat ett stort namn för sig som sportkommentator, en position som han innehar än idag. Han avslutade sin tränarkarriär för första gången 2012 efter att ha coachat New York Redbulls. 2016 dök ytterligare ett erbjudande upp som han inte kunde tacka nej till. De var att bli Finlands tränare i fotboll. Dock blev denna sejour mycket kortvarig då laget hade radat upp flera dåliga resultat. Efter denna mini-comeback återgick Backe till att vara sportkommentator på heltid. Ett jobb han gör med stor kunnighet och pondus vilket älskas av tittare oavsett deras fotbollsintresse. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *