Lars Lagerbäck är främst känd för att ha varit svensk förbundskapten under åren 2000-2009. Under denna perioden lyckades hand med bedriften att ta Sverige till hela fem mästerskap. Tyvärr blev inget av dessa någon större framgångssaga men det var inget som stoppade Lagersbäcks karriär. Både Sverige och världen hyllade tränaren efter att han tagit det lilla landet Island hela vägen till kvartsfinal i EM 2016. Ett lag alla trodde skulle bli en munsbit i gruppen. Istället slog de ut stornationer som England och imponerade stort med sitt uppoffrande försvarsspel och effektiva kontringar. Ett spel som Lasse är vida känt för. 

  • Lagerbäck har varit förbundskapten för Sverige, Nigeria, Island och Norge 
  • Lagerbäck tog Island till deras första stora mästerskap år 2016. De tog sig hela vägen till kvartsfinal i EM det året där de tog stopp mot favorittippade hemmanationen Frankrike.  

Starten på karriären 

Lars Lagerbäck föddes i Katrineholm 1948. Han började intressera sig för fotboll redan som ung och spelade själv. Hans tränarkarriär inledes 1977 då han tog över laget Kilafors IF som då spelade i Division 4. Det var 1990 som han sökte sig till svenska fotbollsförbundet och fick en tjänst som utbildare. Här påbörjades också ett samarbete med Tommy Söderberg som skulle bli hans parhäst under många år. Fram tills 1997 hade Lagerbäck ansvaret för Sveriges B-lag. Hans karriär tog på allvar fart när Tommy Söderberg valde honom som assisterande tränare i samband med att han ersatte Tommy Svensson. 

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var under sin tid som tränare ett riktigt radarpar för Sverige. Söderberg valde dock att sluta 2004 vilket innebar att Lagerbäck blev ensam tränare för svenska landslaget. Han är faktiskt den enda svenska tränaren som har fört Sverige till fem stycken mästerskap. Trots detta var han hårt kritiserad för sin tråkiga fotboll, både av fans och media. När landslaget sedan misslyckades med att kvalificera sig för EM 2008 var det många som ville se Lagerbäck lämna landslaget. Sverige lyckades heller inte kvalificera sig för VM 2010 och det var detta som blev slutet för Lagerbäcks landslagskarriär på hemmaplan.  

Island och Nigera 

Efter att Lagerbäck lämnade det svenska landslaget fick han snabbt ett nytt uppdrag i form av tränare för det nigerianska landslaget. Här skrev han på ett femårskontrakt, alltså till 2015. Han ledde laget under VM-turneringen 2010 tillsammans med Roland Andersson. Tyvärr lyckades Nigeria inte att ta sig ur gruppen men det var inte heller någon som hade räknat med. I samma grupp fanns nämligen meriterade lag som både Grekland och Argentina. Lagerbäck valde efter denna turnering att inte förlänga sitt kontrakt med Nigera utan istället återvända till Sverige och svenska fotbollsförbundet. Detta tills slutet av september 2011. 

I oktober 2011 stod det klart att Lagerbäck skulle ta över som huvudtränare för det isländska landslaget. Det var i första hand tänkt att han skulle leda laget under kvalet till VM 2014. Island lyckades inte kvalificera sig denna gången men Lagerbäck fick trots detta sitta kvar som förbundskapten. I september 2015 stod det klart att Island hade kvalificerat sig för sitt första mästerskap någonsin. Detta efter att man hade besegrat Nederländerna både hemma och borta under kvalspelet. Resan till Frankrike kommer vi sent att glömma. Island var en av turneringens stora skrällar och älskades världen över. 

Tiden efter Island 

Lagerbäck är numera förbundskapten för vårt grannland Norge. Hans mål är att kvalificera laget för det stundande EM-slutspelet 2020. Det blir ingen enkel match då de hamnat i samma grupp som bland annat Sverige och Spanien. Lagerbäck har under hela sin karriär varit känd för sin försvarsfotboll. Trots sina framgångsrika karriär var han hårt kritiserad under sin tid i svenska landslaget för att ha spelat alldeles för tråkigt. Under EM 2016 var det dock många svenskar som följde Islands framfart med spänning. I och med detta fick också Lagerbäck upprättelse som tränare. Han kan ofta ses som expert i Viasatstudion. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *