Nanne Bergstrand föddes år 1956 i Markaryd i Sverige och är en före detta aktiv fotbollsspelare samt en erkänd fotbollstränare. Bergstrands fullständiga namn Kurt-Arne Nanne René Bergstrand, men har alltid inom sin fotbollskarriär kallats för enbart Nanne. Under sina unga år spelade Nanne för sin moderklubb Markaryd IF i många år innan han år 1977 tog det stora klivet upp till de regerande svenska mästarna Halmstads BK. I Halmstad BK spelade Bergstrand i två säsonger innan han återigen klev tillbaka till moderklubben Markaryd IF. I Markaryd spelade han sedan ytterligare två säsonger och därefter blev Bergstrand värvad till Allsvenska Kalmar FF. 

  • Föddes i Markaryd 
  • Bergstrand har spelat i flera svenska fotbollsklubbar 

Kalmar FF 

Under sina två säsonger i Halmstads BK hade Bergstrand det svårt att få en given plats i startelvan och samma historia upprepade sig i Kalmar FF. Liksom under sina tidigare flyttar varade denna sejour även den i två år. Det var två år där Bergstrand hade begränsad speltid, men lyckades tillsammans med laget vinna ett cupguld år 1981. Efter dessa två år i Kalmar FF vände han åter igen hem till Markaryd IF. I Markaryd IF spelade sedan Bergstrand resterande del av sin aktiva fotbollskarriär och det hann inte bli något kontrakt i någon utländsk fotbollsklubb under hans aktiva år. 

I första delen av 1980-talet var Bergstrand aktuell för en övergång till Manchester City, men affären gick inte i hamn på grund av att Bergstrand inte hade några meriter från landslaget. Landslagsmeriter var på denna tid ett måste för att få speltillstånd i engelska ligan. Väl hemma i Markaryd IF spelade Nanne Bergstrand några år endast som spelare i laget, men började år 1985 även agera som en spelande tränare. Några år efter att han återvänt hem för sista gången, år 1989, la Bergstrand skorna på hyllan för gott och fortsatte enbart med sin tränarroll i moderklubben. 

Tränat flera klubbar i Sverige 

Efter att Nanne Bergstrands tränarkarriär påbörjades i Markaryds IF hann han med några mindre tränaruppdrag hos Växjö Norra IF, Östers IF och IK Oddevold innan han skrev på som tränare för, nyligen uppstiga till division 1, Kalmar FF. Det var i Kalmar FF Bergstrand gjorde sitt namn känt för första gången för alla fotbollsälskare i Sverige, då han tog över laget år 1998. Direkt efter att Bergstrand tog över Kalmar FF blev det succé – vi fick se honom ta laget rakt upp till toppen och avsluta säsongen med en serieseger och en plats för laget i Allsvenskan var ett faktum. 

Andra säsongen som tränare för Kalmar FF gick suveränt under hela första delen av den kommande säsongen i Allsvenskan. Kalmar gick starkt i tabellen med Bergstrands ledarskap, men det blev kortvarigt. Efter sommaruppehållet, i augusti, nåddes vi av nyheten att Helsingborgs IF hade signat Bergstrand inför den kommande säsongen och detta gjorde att Kalmar FF sjönk i tabellen. På de matcherna som återstod efter att vi nåddes av nyheten av att Nanne Bergstrand skulle överge Kalmar IF tog Kalmar endast fem poäng under hela hösten. Laget åkte ut Allsvenskan efter kvalspel och degraderades ned till division 1. 

Helsingborg, Hammarby och sedan Kalmar 

Med Helsingborgs IF lyckades Bergstrand kvala in laget till Champions League, men lyckan blev kortvarig – redan året därpå uteblev resultaten och Bergstrand fick lämna posten mitt i säsongen och återgick till Kalmar FF. Bergstrand tränade Kalmar FF sedan i 10 år och detta var den mest framgångsrika perioden i klubbens historia. Bergstrand tog klubben upp i Allsvenskan och väl där flera topplaceringar, varav klubbens första SM-guld. Efter framgångarna med Kalmar FF gick Bergstrand över till Hammarby IF och där lyckades han ta upp klubben från Superettan till Allsvenskan. Bergstrand tränade Hammarby i tre år innan han återgick till att träna Kalmar en säsong innan han tog ett uppehåll från tränarrollen. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *