Pia Sundhage är en svensk fotbollsspelare och tränare. Hennes framgångar inom fotboll har gjort att hon ofta kallas en av de största inom svensk damfotboll. Hon har deltagit i spel både inom Sverige och utomlands och har likväl jobbat som tränare både på hemmaplan och utomlands. Hon är den första kvinnan som valts till svensk fotbolls Hall of Fame och hon har under sin verksamma karriär varit aktiv i ett stort antal olika klubbar. Tillsammans med Elisabeth Solin har hon skrivit boken “Att spela på bästa fot”, som handlar om hennes erfarenheter som fotbollstränare och förbundskapten för amerikanska damlandslaget. 

  • Lär dig mer om spelarkarriären 
  • Tränarkarriär och personliga erfarenheter av ledarskap 
  • Annan rolig kuriosa 

Spelarkarriär 

Pia Sundhage började sin karriär inom fotbollen i klubben IFK Ulricehamn. 1978 spelade hon i Falköpings KIK men bytte året därpå till Jitex BK där hon kom att nå fler framgångar. Flera gånger under sin verksamma karriär bytte Sundhage lag – exempelvis har hon varit aktiv inom Stattena IF och Östers IF för att sedan återkomma till Jitex BK. Inom Jitex BK vann Sundhage SM fyra gånger och svenska cupen två gånger. Sundhage har också erfarenhet av att spela för utländska lag, närmare bestämt i det italienska laget ROI Lazio, där hon var aktiv 1985. Hon avslutade sin fotbollskarriär inom Hammarby IF DFF, där hon spelade 1990-1996. 

Pia Sundhages meritlista som fotbollsspelare innehåller en hel del segrar. Hon har spelat till sig brons i EM en gång, silver två gånger och guld en gång under 1980- och 1990-talen. I VM har hon fått brons en gång år 1991. Hon har fått utnämningen svensk mästare fyra gånger och hon har vunnit svenska cupen fyra gånger, varav två gånger inom Jitex BK och två gånger inom Hammarby IF DFF. Vidare har Sundhage vunnit Damallsvenskan fyra gånger med Jitex BK. Under karriären har hon också fått ta emot utmärkelserna årets idrottskvinna år 2008 och årets fotbollstjej år 1981. 

Tränarkarriär och personliga erfarenheter av ledarskap 

Sundhage påbörjade sin tränarkarriär inom Hammarby IF DFF i början av 1990-talet. Hon jobbade också som assisterande tränare inom Vallentuna BK och AIK Fotboll Dam en tid innan hon flyttade över till USA för att bli assisterande tränare vid Philadelphia Charge i WUSA (Women’s United Soccer Association). Senare blev hon huvudtränare för Boston Breakers och vann då ligatiteln liksom även titeln årets tränare inom WUSA för år 2003. Strax därefter upplöstes WUSA och Sundhage återvände då till Europa för flera tränaruppdrag. Under senare delen av 2000-talet åtog hon sig uppdraget som tränare för USA:s damlandslag, vilket resulterade i två olympiska guldmedaljer. 

Pia Sundhage har i intervjuer delgett sina egna erfarenheter från sin tränarkarriär. Hon har sagt att det viktiga med ledarskap i ett lag är samarbetet inom och tillsammans med laget. Hon poängterar också vikten av att försöka på nytt och annorlunda om saker inte lyckas väl första gången. En ledare måste kunna, och våga, ändra riktning då det behövs och dessa fall bör ledaren vara auktoritär. Sundhage menar dock att för att kunna vara auktoritär vid tillfällen då det behövs, är det av största vikt att allra först bilda en tillitsfull relation mellan ledare och lag, och en dylik relation kännetecknas av respekt. 

Övrigt 

Pia Sundhage har blivit sedd också utanför fotbollsplanen ett antal gånger. Hon har bland annat deltagit i TV-program såsom “Bingolotto”, “Min sanning”, “Stjärnor hos Babben” och “Den andra sporten” och hon har skådespelat som sig själv i TV-serien “Lingonligan”. Hon har skrivit och sjungit in sånger som handlar om fotboll, till exempel “Heja Jitex”, “Dansa med Jitex” och “Vi är tjejer, vi är bäst”. År 2010 berättade hon under en TV-sändning för Lasse Bengtsson att hon är homosexuell. Hon sa då att det för hennes del aldrig hade inneburit några problem att vara öppet homosexuell då hon jobbade som förbundskapten i USA. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *