Sven-Göran Eriksson, även kallad Svennis, föddes år 1948 i Torsby i Värmland. Eriksson är en välkänd svensk fotbollstränare över hela världen och han har skördat stora framgångar genom sina olika tränarjobb. I hans tidiga år var han även själv aktiv fotbollsspelare, men han spelade inte på någon högre nivå. Erikssons karriär inom fotbollen började i Degerfors IF år 1977, men där stannade han bara en kort period. Sven-Göran Eriksson slog istället igenom som tränade när han lämnade Degerfors för IFK Göteborg. Till en början var det Tord Grip som var huvudtränare för IFK Göteborg medan Eriksson var assisterande tränare. 

  • Påbörjade sin tränarkarriär i Degerfors 
  • Slog igenom i IFK Göteborg 

IFK Göteborg 

År 1977 blev Torp Grip erbjuden en tjänst för svenska landslaget och då klev Sven-Göran Eriksson in som huvudtränare för IFK Göteborg. Till en början hade Svennis svårt att få resultaten med sig, men det släppte efter ett tag och han lyckades leda Göteborg till sina största framgångar någonsin. År 1979 vann laget svenska cupen, men den största framgången skulle komma år 1982. År 1982 var ett riktigt succéår för Sven-Göran Eriksson, då han ledde sitt IFK Göteborg till seger i Allsvenskan, svenska cupen och Uefa-cupen. Vinsten i Uefa-cupen var den första segern för IFK Göteborg i klubbens historia. 

När Sven-Göran Eriksson vann Uefacupen öppnades dörrarna ut i Europa och han valde då att skriva på för portugisiska SL Benfica. Med Benfica vann Eriksson ligan två gånger innan han skrev på för italienska Roma år 1984. Den snabba framgången Svennis hade i Portugal var desto svårare att hitta i Italien. Eriksson tränade några klubbar innan han skrev på för Lazio och framgångarna började skördas igen. Sven-Göran Eriksson var huvudtränare för Lazio i fyra år och lyckades med dem vinna ligan år 2000 samt cupvinnar-cupen. Året därpå lämnade Svennis klubblagsfotbollen för att ta över det engelska landslaget från år 2001 till 2006. 

Engelska landslaget 

När Sven-Göran Eriksson tog över förbundskaptensrollen för engelska landslaget var han den första utländska tränaren någonsin att få detta ärofyllda jobbet. Eriksson ledde Englands landslag till kvartsfinal i VM år 2002, EM år 2004 och även VM 2006. Efter världsmästerskapet år 2006 meddelade Eriksson att han skulle avgå och engelsmännen var mycket tacksamma för hans prestationer. Efter det engelska landslaget valde Svennis att återgå till klubblagsfotbollen och skrev ett kontrakt med engelska Manchester City. Jobbet som tränare för Manchester City blev kortvarigt liksom övriga klubbar han tränat sedan dess. Han har bland annat tränat Leicester City, Tero Sasana, Guangzhou R&F, Shanghai SIPG och Shenzhen FC. 

Under de senare åren av Svennis tränarkarriär hade han korta vistelser i alla klubbar han passerade, han hann även med att träna ytterligare två landslag på senare delen av 2000-talet. Sven-Göran Eriksson tränade Mexico år 2008 inför VM, men på grund av dåliga resultat tvingades han lämna positionen innan kvalet var över. Eriksson var förbundskapten för Elfenbenskusten under fotbolls-VM år 2010, men avgick sedan direkt efter mästerskapet. År 2018 påbörjade Sven-Göran Eriksson sitt arbete som förbundskapten för det fjärde landslaget, nämligen filippinska herrlandslaget. För detta landslag är han fortfarande aktiv som förbundskapten än idag och det återstår att se hur länge han blir kvar. 

Privatliv 

Sven-Göran Eriksson har två barn tillsammans med ex-frun Anki Eriksson Graves som heter Johan och Lina. Han har även gett ut en bok om hans liv och fotbollskarriär som släpptes år 2013 och blev mycket populär. Boken gavs ut i sex länder och i Sverige heter den “Svennis – min historia”. Efter sin tränartid i Italien blev Sven-Göran Eriksson intresserad av dess fina viner och detta resulterade i att han år 2014 gav ut två egna italienska viner som han valde att döpa till SVEN. Genom åren har Svennis även varit inblandad i olika otrohetsskandaler som bland annat resulterade i en skilsmässa. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *