Tom Göran Roland Prahl föddes den 5 januari 1949 i Smedstorp, Skåne. Som litet barn var det Malmö FF som var Prahls favoritlag och han kom senare också att träna laget. Prahl har själv varit både fotbollsspelare, arbetat som gymnastiklärare och sedermera varit fotbollstränare. Han är bland annat känd för att ha fått Trelleborgs FF upp till allsvensk nivå, lyckats föra Halmstads BK till två SM-guld och för att själv varit med och vunnit totalt nio SM-medaljer. Dessutom har han vunnit tre SM-guld med två olika klubbar, vilket anses vara något unikt i svensk fotboll i modern tid. 

  • Prahl föddes i Smedstorp 1949 
  • Började som tränare för Onslunda IF 1972-1975 
  • År 2016 fick Prahl hedersuppdraget som scout för svenska herrlandslaget i fotboll 

Tidig karriär 

Tom Prahl började sin karriär som fotbollsspelare i Onslunda IF och Tomelilla IF samtidigt som han arbetade även som gymnastiklärare under en period. Han blev senare tränare för just dessa två klubbar, innan han 1979 gick över till IFK Kristianstad. Därefter tränade han Kirsebergs IF och Trelleborgs FF innan han gick över till Halmstads BK år 1996 till 2001. Under 2002 till 2005 var han tränare för Malmö FF, där han också vann SM-guld. Under 2006 tränade han det norska laget Viking FK innan han slutligen blev tränare för Trelleborgs FF återigen under åren 2008-2011, där han pensionerade sig som tränare. 

Tom Prahls första SM-guld kom år 1997, då han tog Halmstads BK till deras tredje SM-guld. Redan år 2000 var han och HBK och tog hem SM-guldet igen. Prahl tog även Malmö FF tillbaka till Allsvenskan och där tog de tillsammans tre SM-medaljer på raken år 2002, 2003 och 2004. De två första var silvermedaljer medan de vann SM-guld år 2004. Tom Prahls första SM-medaljer kom dock redan 1992, 1993 och 1997. Totalt har Tom Prahl varit med och vunnit tre SM-guld, fyra SM-silver och två SM-brons. Allt detta gör Prahl till en av Sveriges mest framgångsrika fotbollstränare sedan 1990-talet. 

Nutid 

Tom Prahl kallades av Malmö FF:s supportar för “Generalen”, då han lyckades höja laget till en hög allsvensk nivå och även plocka hem SM-guldet. Tom Prahl har som fotbollstränare förespråkat ett kontrollerat och taktiskt 4-4-2-spel och han gör snabba och raka analyser, vilket snabbt ger utdelning på planen, även under pågående match. Tom Prahl slutade att träna egna fotbollslag år 2011 och har därefter mest ägnat sig åt att agera mentor samt att prata om fotbollen som är hans stora passion. Under 2016 fick han också hedersuppdraget som scout för det svenska herrlandslaget under fotbolls-EM i Frankrike. 

Totalt gjorde Tom Prahl 484 allsvenska matcher innan han gick i pension. Efter pensionen har Prahl bland annat varit expertkommentator på Malmö FF:s hemmamatcher och han håller även en hel del föredrag. I föredragen delar han med sig av sin kunskap som allsvensk tränare och om hur ett bra försvarsspel ska vara. Han tycker att svensk fotboll på senare år varit alldeles för upptagna av passningsspel och anfall, vilket inte leder till några framgångar. Hans föredrag om just försvarsspel brukar spänna över totalt tre timmar, men trots detta är han inte sugen på att komma tillbaka till fotbollen som tränare. Detta trots att han har fått olika erbjudanden genom åren. 

Summering 

Tom Prahl har gjort ett betydande avtryck i svensk fotbollshistoria och han är ett välkänt namn för alla fotbollsälskare. Han har gång på gång visat att hans taktik och tränarteknik fungerar och leder till framgångar, men trots detta är han ödmjuk och delar gärna med sig av tips och råd till andra. Efter Prahls pensionering har han haft olika hedersuppdrag och även stöttat Trelleborgs FF och deras tränare för att inte åka ur allsvenskan under 2018. Prahl säger sig numera vara nöjd som pensionär och fokuserar på hemmalivet, golfen och föreläsningarna. Han kan med all rätt känna sig nöjd med en sådan meritfylld karriär bakom sig. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *