Tommy Söderberg är född år 1947 i Stockholm och är en välkänd fotbollsledare och fotbollstränare. Söderberg påbörjade sin satsning inom tränarlinjen för svensk fotboll tidigt och har skapat sig ett välkänt namn i Sverige genom sin tränarkarriär. Under slutet av 1990-talet tilldelades Tommy Söderberg Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris och i samma veva påbörjade han sin framgångsrika roll som tränare för det svenska landslaget. Den stora framgångssagan med Tommy Söderberg började med att Söderberg mötte sin parhäst, Lars Lagerbäck, som ledare på ett fotbollsläger under 1970-talet. Sedan dess har de hållit ihop och är än idag goda vänner. 

  • Tommy Söderberg är en välkänd fotbollstränare 
  • Söderberg mötte Lars Lagerbäck under 1970-talet. 

Lagerbäck och Söderberg 

Lars Lagerbäck var mannen som uppmärksammade Tommy Söderberg på en ledig tjänst under mitten av 1990-talet, som tränare för det svenska U-21 landslaget. Senare visade det sig att Söderberg fick denna tjänst som tränare tillsammans med sin gode vän Lagerbäck som assisterande tränare. I verkligheten fanns ingen tydlig skillnad dem emellan utan de hade tillsammans ett gemensamt syfte att leda landslaget tillsammans. I slutet av 1990-talet, närmare bestämt 1997, fick Söderberg äran att ta över det svenska herrlandslaget i fotboll. Lagerbäck följde tätt efter och detta blev startskottet för en lyckad tid för tränaren Tommy Söderberg. 

Tommy Söderberg blev tränare för herrarnas fotbollslandslag år 1997 och han fick där en tuff start i tränardebuten, i och med förlusten mot Spanien med 4–0. Efter den inledande förlusten spelade Sverige tre matcher på hemmaplan utan förlust och det började se ljusare ut för Söderberg. I kvalet till fotbolls-EM 2000 hade Söderberg nyfunna stjärnor som exempelvis Magnus Hedman, Fredrik Ljungberg och Johan Mjällby i truppen och succén var ett faktum. Sverige gick obesegrade ut kvalgruppen och gick vidare som gruppsegrare före den stora fotbollsnationen England. Sverige slog England på hemmaplan i en minnesvärd insats och en 2–1 seger. 

Framgångar i EM och VM 

Trots att Sverige vann sin kvalgrupp till EM 2000 gjorde de detta med en måltorka. En måltorka som höll i sig in i mästerskapet och resulterade i att Sverige åkte ur turneringen i gruppspelet. Tommy Söderberg lyckades leda landslaget vidare från missödet i EM 2000 och kvalade in till VM år 2002. Detta var första gången Sverige fick delta i fotbolls-VM sedan succén år 1994 då Sverige lyckades bärga ett brons. Tommy Söderberg ledde landslaget med största självförtroende in i det VM som spelades i Japan och Sydkorea. I detta VM lottades Sverige in i dödens grupp med motståndare som England, Argentina och Nigeria. 

I dödens grupp lyckades Sverige, under Söderberg och Lagerbäcks ledning, vinna över Nigeria efter två mål av Henrik Larsson samt spela oavgjort mot de båda andra landslagen. Mot favorittippade Argentina hade Sverige det tufft, men med hjälp av Anders Svenssons historiska frisparksmål höll Sverige emot och lyckades, tack vare övriga resultat, gå vidare som gruppetta till slutspelet. Väl vidare fick Söderbergs Sverige möta Senegal. Matchen mot Senegal blev en jämn kamp med många lägen för svenskarna att gå vinnande ut striden men vi fick se Senegal dra starkaste strået i förlängningen och slog ut Tommy Söderberg ur turneringen. 

Avslutade sin tid i landslaget 

Det sista mästerskapet som Tommy Söderberg ledde som tränare för svenska landslaget var EM 2004 i Portugal. Söderbergs landslag gick in i turneringen som gruppetta i sin kvalgrupp och väl i gruppspelet vann Sverige mot Bulgarien och spelade lika mot både Italien och Danmark. I första slutspelsmatchen stod Nederländerna för motståndet och de slog ut Söderberg med minsta marginal, genom straffläggning. Efter denna turneringen lämnade Söderberg sin roll som förbundskapten för landslaget, han lämnade över tränarrollen helt till Lars Lagerbäck för det svenska fotbollslandslaget. Tommy Söderberg gick då tillbaka till sin gamla roll som tränare för U21 en tid innan han la tränarkarriären helt på hyllan. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *