Tommy Svensson föddes år 1945 i Växjö och det var också i denna stad där han växte upp och tillbringade sin första tid inom fotbollen. Fotbollsklubben Öster IF är Växjös stolthet och Svenssons far var mycket engagerad i klubben, vilket gjorde det naturligt för Tommy att även han sadlas in i Öster. Tommy Svensson spelade i Öster under sina unga år och gjorde debut i A-laget när han var 16 år gammal. Utöver att spela fotboll var Tommy Svensson även aktiv som ung i Östers ishockeylag. Karriären inom ishockey blev dock inte långvarig i jämförelse med fotbollskarriären.

 

  • Tommy Svensson föddes i Växjö 
  • Aktiv i Öster IF 

Kval till Allsvenskan 

Under Svenssons första tid i Öster kämpade laget för att ta sig upp till Allsvenskan, men gick bet två gånger om – både år 1963 och 1964. Båda dessa åren var Öster nära att nå hela vägen, men föll på målsnöret. Svensson fick vänta till år 1967 innan succén var ett faktum och Öster lyckades ta klivet upp i högsta divisionen. I landslagströjan, under sina yngre år, kunde vi se Tommy Svensson spela i ungdomslandslaget och även u-landslaget. Samma år som Öster gick upp i Allsvenskan fick vi även möjligheten att se Tommy Svensson spela i Sveriges landslag. 

Året som följde efter Svenssons och Östers avancemang till Allsvenskan blev en riktig dundersuccé. Öster lyckades, som nykomlingar, att dominera Allsvenskan och slutade överst i tabellen när säsongen var över. Detta var en bedrift som ett klubblag i Sverige aldrig tidigare hade lyckats med och det chockade hela fotbollssverige. Svensson stannade i Öster ytterligare någon säsong innan han tog chansen att flytta till Belgien och Standard Liège. I Belgien stannade han i tre säsonger och valde därefter att lämna proffslivet bakom sig och flytta hem till Sverige när modern tragiskt omkom i en bilolycka, endast 55 år gammal. 

Tillbaka i Öster 

Efter åren i belgiska Standard Liège och den plötsliga flytten hem till Växjö föll valet för den fortsatt aktive Svensson att skriva på igen för sitt lag Öster. År 1977 la dock Svensson sina fotbollsskor på hyllan och tog över en ledarroll istället för samma klubb. Han jobbade som tränare i Öster i drygt 10 år och han har även hunnit med att träna norska Tromsö innan han år 1991 fick det ärofyllda uppdraget att vara huvudtränare för det svenska landslaget. Som förbundskapten för svenska landslaget i fotboll kunde vi se Tommy Svensson från år 1991 till år 1997. 

För det svenska folket är Tommy Svensson mest känd för sin tid som förbundskapten för herrarnas landslag och dess stora framgångar under den tid som laget stod under hans ledning. I EM på hemmaplan i Sverige år 1992 ledde Svensson landslaget ända fram till semifinal, väl där förlorade Sverige hedersamt mot Tyskland med tre mål mot två. Även om den svenska succén var ett faktum efter framgången under hemma-EM väntade ännu större framgångar två år senare under fotbolls-VM i USA. VM utspelade sig år 1994 och det kom att bli en fotbollssommar som vi svenskar sent kommer att glömma. 

VM 1994 

Tommy Svensson fick en plats i många fotbollsälskares hjärtan efter Sveriges deltagande i fotbolls-VM år 1994. Det svenska landslaget lyckades mot mångas förväntan ta en bronsmedalj, vilket var den första medaljen sedan VM år 1958. En minnesvärd situation som du kanske minns från denna turnering är när Ravelli räddar en straff och tar Sverige vidare i slutspelet. Efter bronset hyllades Tommy Svensson stort och han fortsatte att vara förbundskapten fram till år 1997. Efter tiden som förbundskapten fortsatte Svensson som expertkommentator för Canal+ och arbetade då med att kommentera fotbollsmatcher. Tommy Svensson har utöver fotbollsengagemanget även arbetat som mellanstadielärare. 

This article was written by adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *